Blogs
Albert Goldsteen
Blogs
07/18/2023
2 min
0

De onvermijdelijke stap: het schrijven van een bestseller

07/18/2023
2 min
0

Heb jij ook weleens van die ambities die je zo spannend vindt dat je ze graag voor jezelf houdt? Een studie uitgevoerd door Gollwitzer, Michalski en Seifert wees uit dat het publiekelijk stellen van doelen leidt tot een grotere inspanning en volharding in vergelijking met het niet delen van doelen. Door je doelen publiekelijk te maken, voel je je verplicht om ze te bereiken, wat je meer motiveert en meer toewijding geeft.

Dus… Ik ga een bestseller schrijven. Zo, dat is er uit.

Winstgevend schrijven

Toen ik een jochie van een jaar of 10 was, was mijn vader naast zijn baan als docent Nederlands ook verbonden als ‘schrijfcoach’ aan de cursus Winstgevend Schrijven. De marketeer van deze cursus was zijn/haar tijd ver vooruit :) De te beoordelen schrijfsels kwamen niet in een digitale leeromgeving, maar gewoon handgeschreven of getypt via de post. Ik weet nog goed dat het me toen al enorm fascineerde waarom iemand in vredesnaam een boek zou willen schrijven. En heel soms wierp ik stiekem een blik op de stukken en vroeg ik me ook af of er iemand is die op dit verhaal zit te wachten, behalve de schrijver.

Nu ik zelf een boek ga schrijven, begin ik beter te begrijpen waar die drive vandaan komt. Een verhaal ontstaat en wil op een gegeven moment naar buiten.

Mijn verhaal is ontstaan door mijn eigen haat-liefde relatie met stilstaan en reflecteren.

2 uur stilte of een elektrische schok?

Timothy Wilson is een Amerikaanse wetenschapper. Hij legde een groep studenten bovenstaande vraag voor. Belangrijke uitkomst was dat een aanzienlijk aantal van de deelnemers een elektrische schok de voorkeur gaf boven 2 uur in stilte alleen zijn.

1 van de analyses van Wilson is dat ons brein is ontworpen om te participeren in de wereld. Zelfs wanneer we alleen zijn, zijn we gericht op de buitenwereld.

Wij zijn zo ingesteld dat we altijd contact willen hebben met alles en iedereen om ons heen. Je kunt er dus niets aan doen. Dit is waarom hard rennen de meeste mensen makkelijker afgaat dan met aandacht stilstaan.

Maar je hebt vast ook wel gemerkt dat je briljante ideeën niet komen wanneer je gestrest bent, maar eerder tijdens rustige momenten zoals thuis zijn, douchen, reizen met de trein of sporten.

Check je eigen mentale timeline

We worden overal aangezet om te versnellen en te groeien. Maar uit eigen ervaring weet ik dat dit ons vaak beperkt tot oppervlakkige bezigheden. Denk maar eens aan je eigen 'mentale tijdlijn'. Altijd "AAN" staan is niet diep gaan. En als je diepte mist dan:

  • ga je op zijn mooist 2x sneller, maar je ontdekt nooit hoe je jouw impact 10x kunt vergroten
  • vind je wellicht een pleister voor je grootste vraagstukken, maar geen vernieuwende of transformatieve oplossing
  • ligt je focus op die ander en kom je niet bij je eigen kern
  • vind je nooit je echte potentieel

Uit eigen praktijk

De belangrijkste keuzes die ik heb gemaakt als ondernemer zijn voortgekomen vanuit de momenten dat ik even de UIT knop vond. Zo ging ik in 2018 een aantal dagen het klooster met de opdracht aan mezelf om terug te kijken op mijn ondernemersreis tot op dat moment en wat mijn volgende stap zou worden. Deze dagen hebben het fundament gelegd voor een fusie met een ander bureau en ons huidige bedrijf Goudvisie. En zo zijn er nog veel meer UIT momenten die de basis vormden voor belangrijke inzichten en besluiten.

Ondernemen van binnenuit

De werktitel van mijn boek is “Ondernemen van binnenuit”. Het verhaal is bestemd voor iedereen die gelooft dat echte beweging binnen begint. Het boek wordt een handboek met inspiratie, handvatten en praktijkverhalen over hoe je in een wereld van versnelling, notificaties en drukke agenda’s ruimte voor reflectie kunt creëren. Reflectie is de sleutel die jou helpt om de diepte te zoeken en bij jouw volledige potentieel te komen.

Met mijn verhaal wil ik je laten zien waarom stilstaan en versnellen geen ‘opposites’ van elkaar zijn, maar waarom stilstaan je juist helpt om beter, dieper én slimmer te versnellen.


Ik schrijf op AlbertGoldsteen.nl over de kracht van reflectie en ondernemerschap. Ook deel ik hier natuurlijk ‘the-making-of’ van mijn boek ‘Ondernemen van Binnenuit’. Schrijf je in en blijf op de hoogte. 

Reacties
Categorieën